Vanliga frågor & funderingar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och funderingarna kring Folkness täcken.
Hur tvättar jag Folkness-täcket?

Tvätta det i stort sett på samma sätt som du brukar tvätta dina vanliga sängkläder. 
Skillnaden är att ett täcke tar en del plats i maskinen, så i en normal tvättmaskin kör du ett täcke åt gången. Det går finfint att köra med örngott givetvis. (Beroende på storlek på din tvättmaskin, så går det att köra två täcken samtidigt)

Eftersom det är så enkelt att hantera och att du inte behöver krångla med att trä av och på påslakan, så kan man bryta sitt vanliga tvättmönster.
Normalt sett brukar man kanske tvätta alla sängkläder samtidigt för att samla krånglet till ett tillfälle.
Ett tips är att bryta ditt vanliga tvättmönster, och inte samla ihop ett tvättberg. Tvätta Folkness-täckena var för sig när det behövs istället. Du behöver ju inte bädda – det är redan bäddat!

Ett annat tips för att inte behöva tvätta dina Folkness-täcken lika ofta är att vända på det efter ett tags användande. Underlakan och örngott behöver du tvätta oftare än täcket, dessa är du i kontakt med på ett annat sätt, och där samlas mer smuts, vätska osv.

Våra Folkness-täcken klarar 60 grader, gör det när det behövs. Men vi rekommenderar att tvätta i lägre temperaturer, skillnaden är inte så stor som man kanske tror mellan exempelvis 40-60 grader. Dagens tvättmaskiner och tvättmedel gör ett i stort sett lika bra jobb ändå. För att bli av med kvalster krävs dock 60 grader.

Använd inte sköljmedel. Och allra helst flytande tvättmedel, och se till att inte överdosera. Välj ett tvättmedel som är skonsamt och inte innehåller blekmedel.

Hur torkar jag Folkness-täcket?

Snabbast går det med torktumlare. Men det funkar lika bra att hängtorka! Och det går snabbt - tvätta på morgonen/förmiddagen och häng upp så är det torrt till kvällen. Bäst för miljön och plånboken är givetvis att hängtorka. Båda sätten funkar fint.

I en normalstor torktumlare körs ett Folkness-täcke för bästa resultat.

Beroende på hur effektiv din torktumlare är så kan du ev uppleva att det inte är 100% torrt efter programmet (precis som med vanliga påslakan). Om din torktumlare får Folkness-täckena torra direkt kan du bortse från nedan två alternativ.
Alt 1; Ta ut det, vänd lite på det, och kör en liten stund till, testa med 20 minuter först.
Alt 2; Låt det hängtorka resten om du inte ska lägga dig direkt.

Använd INTE tennisbollar eller liknande.

Det är väl varken svårt eller jobbigt att trä på påslakan

Tycker du, nej. Men det finns det många som tycker. Och inte bara för att man är lat, utan för att det just är jobbigt, tungt eller att man har andra hinder. Detta är en fin avlastning för alla som uppskattar en enklare vardag.
Många letar efter påslakan med hål för att göra bäddningen enklare - det behöver man inte tänka på med Folkness.

Vad är skillnaden mot ett helt vanligt täcke?

Spontant kan man kanske tro att det inte är någon skillnad alls. Vi skulle säga att det är stor skillnad. Ett vanligt täcke är inte gjort för att agera på egen hand. Heller inte särskilt snyggt med synliga kanalsömmar som håller fyllningen, ganska kraftiga och mindre fina sömmar i ytterkanterna. Yttertyget är heller inte anpassat för att vara närmast kroppen. Så brukar det se ut. Det kräver ett påslakan mer eller mindre. 

Folkness-täcket är en kombination av täcke och påslakan. Med vissa anpassningar för att få en bra funktion som gör att Folkness-täcket hanteras så smidigt som möjligt, samtidigt som utseendet inte ska skilja sig mot vanliga påslakan. Till exempel så sitter allt ihop, delarna är ihopsydda, vilket gör att täcket inte rör sig och skapar tomma kanter eller smiter ut ur påslakanet.

Kan jag sluta leta efter påslakan med hål i hörnen?

Ja, absolut! Med Folkness behöver du inte tänka alls på påslakan, eftersom du inte längre behöver trä av och på påslakan överhuvudtaget. Hur skönt?

Verkar jobbigt att tvätta?!

Inte alls - tvärtom! Du stoppar det i tvättmaskinen, låter det torka och sen är det klart. Inget krångel med påslakan. En fin bonus är ju att allt blir rent och fräscht. Många är duktiga på att tvätta sina täcken med jämna mellanrum, men vi vet också att väldigt många aldrig gör det.

Om jag vill byta mina sängkläder vid tvätt då, med andra färger??

Ja, det var en fråga vi ställde oss själva också.  Att man vill väl byta look ibland i sovrummet.
Så vi gjorde en stor undersökning kring det.
Det visade sig att det egentligen var mer eller mindre ett icke-problem;
Ofta har man en uppsättning påslakan/örngott som är ens favoriter, man har kanske köpt lite dyrare produkter som man absolut vill använda. Då vill man inte ta fram den där extra uppsättningen ur garderoben eller vanligast; de “gamla” sängkläderna. Utan man ser till att planera sin tvätt så att man kan använda samma favorituppsättning igen.

Det var vi fick fram, och när vi tänker efter själva – så stämmer ju det. 

Ett bra tips för att byta känsla i sovrummet är att kanske köpa en filt eller byta någon kudde då och då, det gör mycket för helhetsintrycket.

MEN, om det är viktigt att byta varje gång du tvättar så är vår rekommendation att ha två uppsättningar Folkness-täcken hemma. 🙂

Hur är det med livslängden?

Vi får ofta frågan kring hur livslängden är på Folkness-täckena. Förståeligt när det gäller ny produkt som också är en kombination av två produkter, att man som kund undrar över det. 
Eftersom olika personer hanterar sina sängkläder på olika sätt är det svårt att prata antal år. Vissa tvättar en gång i veckan och andra var tredje vecka osv.
Vi har valt att gå på Astma- och allergiförbundets rekommendation när det gäller hur ofta man bör tvätta sina sängkläder. Deras rekommendation är att försöka tvätta varannan vecka. Vi tror att det vanligaste intervallet dock ligger nånstans varannan/var tredje vecka, och har sagt att våra två-i-ett täcken ska hålla i fem år utefter det.
De håller med största sannolikhet längre än så, eller med ett tätare intervall om man så vill. 
De är gjorda för normalanvändning och för att tvättas ofta, och vi har valt att göra dem i en bra och fin percale-väv, som är slitstarkt. 
Är det en rimlig livslängd eller inte? Det skulle vi säga det är.
Men ska man jämföra med vanliga sängkläder får man kanske fråga kring livslängden på de sängkläder man använder idag, och det kan tyvärr inte vi svara på. Vi ser inte den frågan så ofta när det gäller vanliga sängkläder.

Vad menar ni med att det är så fräscht?

Normalt tvättar du påslakan och örngott – inte täcket. Vi vågar sticka ut hakan och påstå att täcket tvättas max en gång per år i normala hem. Gör du det två gånger, så är du 100% bättre än majoriteten (utifrån vår högst generella spekulation). 

En av de stora fördelarna med Folkness täcken är att hela produkten tvättas varje gång. Eftersom påslakan och täcke är en produkt så slår du två flugor i en smäll.

Välkommen att testa den totala fräschheten – den är oslagbar!

Med det sagt, så vill vi inte bidra till ett onödigt tvättande, Folkness-täcket bör tvättas när det behövs, vänd gärna på det och använd det ett litet tag till istället för att tvätta för ofta.

Det är väl onödigt att tvätta täcket så ofta?!

Vi rekommenderar att försöka bryta det vanliga tvättmönstret, och inte "övertvätta". Ofta samlar vi tvättberg. Måste verkligen allt tvättas på givna intervall? Viktigast är att tvätta underlakan och örngott tätare. Men kanske inte hela familjens täcken lika ofta. Tvätta Folkness-täckena när det behövs. Ditt täcke kanske behöver tvättas tätare än din partners av olika anledningar till exempel.

Kan jag stryka era täcken?

Vi gillar det lite använda, skrynkliga – men om du exempelvis brukar stryka dina sängkläder, gör det! Tänk på att endast köra på en prick på strykjärnet. Annars kan täcket plattas till något och tappa fluffet.
Vi rekommenderar annars att använda steamer – funkar hur bra som helst! 
Vi har noga valt ut en steamer som vi säljer, den är från Steamery, och är en hybrid mellan strykjärn och steamer. Perfekt för våra Folkness-täcken, eftersom du kan hålla den vågrätt och därför enkelt lägga täckena på sängen och sedan “stryka” på plats. Hur bra?! Läs mer och köp steamer här.

Vart produceras era produkter?
– Allt tyg köps från Portugal. – Produktion av täcken sker i Estland i en Svanen-certifierad produktion. – Sömnad sker även den i Estland i samma produktion. – Yttertyg, fyllning och innertyg är Oeko-Tex 100 klass 1 certifierade. – Yttertyget är även GOTS certifierat.
Jag vill ha ett jättetjockt, fluffigt täcke - varför har ni inte det?

För att då faller lite av storheten i Folkness-täcket. Det blir inte lika enkelt att hantera. Och enkelt är vad vi jobbar med och efter.

Folkness täcken ska tvättas och torkas så smidigt och snabbt som möjligt.

Med det sagt, så är våra  täcken ganska fluffiga och härliga, men om du går från ett rejält stort och tungt duntäcke så är det skillnad naturligtvis.

Vi börjar med medelvarmt och utvecklar ständigt för att hitta fler varianter.

Varför percale?

Vi tycker det är skönast, finast och är mest slitstarkt.

Man brukar prata om att det ger en “krispig” känsla. Om nu ett tyg kan vara det. Percale upplevs ge en lite mer sval känsla.

Percale håller bra, och blir finare ju mer det används.

Hur tänker ni kring hållbarhet?

Vi vet att när det gäller textila produkter så sker den största påverkan på miljön i framtagningen av produkten. Det vill säga fram tills dess att den når slutkonsument.
Där har vi försökt ta så bra val vi kan.
Vi har valt att använda GOTS certifierat yttertyg, Oeko-tex 100 klass 1 certiferat yttertyg, fyllning och innertyg.
Produktionen sker i en Svanen-märkt produktion.

Hur vi som konsumenter sedan behandlar produkten i vardagen har inte lika stor påverkan som framtagningen, men är givetvis centralt oavsett!
Det finns många som tvättar alldeles för mycket och vissa bara när det är absolut nödvändigt. Vi är medvetna om att våra  täcken kräver att fler tvättmaskiner och ev torktumlare körs jämfört med vanliga påslakan. Men vi vill gärna utmana det vanliga sättet vi brukar tvätta på, exempelvis;
– Måste man tvätta alla sängkläder i hushållet samtidigt? Tvätta de Folkness-täcken som faktiskt behöver tvättas.
– Måste alla täcken tvättas med samma intervall? Kanske räcker att tvätta ditt, och inte barnens den här veckan osv. 
– Det är viktigare att tvätta underlakan och örngott med tätare intervall, eftersom du ligger på/mot dessa.
– Testa att vända på täcket en gång och använd det lite till istället för att falla in “måste tvätta allt på samma dag” tänket.
– Hur modern är din tvättmaskin? Det har stor betydelse i miljöpåverkan. En modern maskin är klart bättre för miljön.
– Kör inte högre temperatur än nödvändigt. Kör gärna eco-programmet. 

Vet man att man valt produkter som tagits fram på ett bra sätt, och som inte transporterats för långt så har man gjort mer för miljön än om man valt mindre bra framtagna produkter och sedan tvättar och sköter dem på ett mer miljömässigt sätt. Att tvätta mindre ger alltså inte automatiskt ett bra miljötänk, utan ett medvetet val vid inköp av produkten är ännu viktigare.